THEA

TERAPIJE & TRETMAJI

MatejaLetnar-vzorec_barvni
BOWNOVA TERAPIJA

Bownova terapija je nežna, holistična in zelo učinkovita energetska vibracijska tehnika, ki temelji na seriji zaporednih Bownovih gibov čez mišična vlakna in fascije. Njen cilj je vzpostaviti ravnovesje v fizičnem in energetskem telesu ter spodbuditi naravne procese samozdravljenja. Posebna pozornost je namenjena tvojemu ritmu dihanja, kar omogoča še globljo in bolj celovito terapevtsko izkušnjo.

KAJ SO NJENI NARAVNI UČINKI?

Bownova terapija ponuja širok spekter naravnih učinkov, ki pomagajo vzpostaviti ravnovesje in spodbuditi naravne procese samozdravljenja. Med primarne učinke terapije spadajo:

sproščanje napetosti in togosti v mišicah ter fascijah, kar omogoča boljšo gibljivost in zmanjšanje bolečine,

lajšanje bolečin in nelagodja v mišicah, kar je še posebej koristno pri kroničnih bolečinah in napetostih,

spodbuja procesa regeneracije in pomaga pospešiti okrevanje po poškodbah ter kirurških posegih,

lajšanje glavobolov in utrujenosti ter migren,

pomaga razbremeniti napetosti in nelagodje v vratu ter izboljšati gibljivost vratnih vretenc,

pomaga tudi pri različnih zdravstvenih stanjih, kot so vnetje mehurja, sindrom karpalnega živca, hormonsko neravnovesje, limfni zastoj, išias, čustveni stres, želodčne in ledvične težave ter zamrznjena ramena.

NAROČI SE

Za naročilo me pokliči na telefonsko številko 031 601 725,
piši na email  matejaletnar@thea.si
ali izpolni obrazec:

NAROČI SE

Za naročilo me pokliči na telefonsko številko 031/601-725,
piši na email  matejaletnar@thea.si
ali izpolni obrazec:

POGOSTA VPRAŠANJA

Vsak uspeh tretmaja je v prvi vrsti odvisen od tebe. Priporočljivo je, da ne ješ 1 do 2 uri pred terapijo. Na predvideni termin običajno pridi 5 minut prej. Zaželeno je, da se pred terapijo na ta način malo sprostiš in umiriš. Slečeš le gornja oblačila kot so bunda, jakna, kapa, odložiš prtljago, kot je torbica, telefon, ključi, uro, in se preobuješ v copatke.

Seznanim te z namenom terapije, zabeležim in preverim kontraindikacije, razložim potek in te prosim, da sporočiš morebitne neugodnosti, ki bi se pojavile med terapijo, saj je pomembno, da si med terapijo sproščena. Pri svojem delu upoštevam etična načela varovanja osebnih podatkov in zasebnosti. Na masažno mizo se uležeš lahkotno oblečena, v majico in trenirko ali pajkice. 

Pri prvem obisku evidentiram tvoje težave, simptome, zdravila in terapije, ki jih uporabljaš, ter podatke glede izvidov in preiskav, ki mi bodo v pomoč pri terapevtskem delu. Vse gibe, ki jih izvajam, ter tvoje izjave zabeležim, vodim načrt terapije in zabeležim reakcije med in po terapiji.

Terapija poteka korak za korakom: Najprej se udobno namestiš na trebuhu. Če nimaš posebnih težav, začnem z delom na levi strani telesa, drugače pa na boljši strani, da pomagam šibkejši strani. Nato s svojimi rokami nežno prehajam ob tvoji hrbtenici, da bolje razumem tvoje telo in prilagodim pritisk. Terapijo začnem s posebno serijo odpirajočih gibov, kjer posebno pozornost namenjam tvojemu dihanju. Po vsakem posegu sledi kratek odmor, med katerim ne izvajam nobenih posegov, da ti omogočim čas za sprostitev. Gibi po telesu sprožijo vibracije, zato je pomembno, da informacije podajam postopoma, da je terapija učinkovita.

Kontraindikacije so znaki in okoliščine, ki kažejo, da terapije ne smem izvajati. To so:

 • pri osebah obolelim z rakom,
 • pri diagnozi globoke venske tromboze,
 • hude psihične težave,
 • pri nosečnosti (relativna kontraindikacija v prvem in tretjem tromesečju).

 

Relativne kontraindikacije:

 • pri infekcijskih boleznih (menigitis, sepsa, gripa),
 • srčni pospeševalec (posegov ne izvajamo preko pospeševalca)
 • pri akutnih bolečinah (v prsih, trebušni votlini in hudih glavobolih) je potreben zdravniški pregled,
 • pri obsežnih zobozdravniških posegih (implatanti, proteze, mostički) ne izvajamo TMS posega,
 • pri diabetesu (izvajajo posege z zmanjšanim pritiskom gibov)
 • pri protezah kot so kolki (previdnost pri izvajanju določenih posegov v predelu proteze)
 • hiperaktivnost ščitnice (ne izvajamo TMS posega).

Vsako telo je zgodba zase, ki se odziva na svoj unikatni način. Tvoj življenjski slog, kot je prehrana, rekreacija, spanje, starost, in iskrenost do sebe, kako se počutiš v tvojem telesu, so pomembni dejavniki. Za dosego želenih rezultatov se priporoča od tri do pet zaporednih obiskov, v enakih časovnih intervalih, nato pa podaljšamo na dva do tri obiske na 14 dni. Po potrebi nadaljujemo s terapijami vzdrževanja, najpogosteje enkrat na mesec. Vsekakor pa je dobrodošlo zaupanje in vera v moč lastnih zdravilnih moči, ki jih ima vsako telo v sebi.

Po terapiji je priporočljivo piti vodo, se sprehajati in počakati. Priporočam pogosteje pitje majhnih količin vode. Po terapiji in še naslednjih 4 dni poskušaj ne sedeti dlje kot eno uro. Pitje 100 ml vode približno vsakih pol ure in zmerna hoja pomagata telesu pri razstrupljanju. Čakalna doba pomeni, da damo telesu čas, da si opomore in sam izvede spremembe. Po terapiji se izogibajmo pretiranemu fizičnemu naporu, vročim kopelim ali tušem, drugim terapijam in bodimo pozorni na raven sladkorja.

Reakcije vedno so, to je prav, saj sporočajo informacijo o učinkih terapije. Delimo jih na reakcije med terapijo in reakcije po in med terapijami.

Reakcije med terapijo so spremembe v bolečini (ko se pojavi v drugih predelih, popolnoma preneha, ali se poveča ali izzveni), globoka sprostitev in spanec, potenje, občutek topline, trzanje mišic, emocionalne sprostitve, kot so jok, smeh, tresenje, občutek izgube nad telesom.

Reakcije po in med terapiji je težko predvideti. Vsaka reakcija je znamenje, da je prišlo do spodbude sprememb v telesu. Najpogostejše so:

 • izboljšanju stanja, ko bolečina popolnoma preneha, bolečina se zmanjša, poveča se mobilnost, izboljšanje spanja, bolj umirjeno emocionalno stanje, povečana mobilnost,izboljšana drža telesa,
 • lahko kratkotrajno poslabšanje stanja,
 • kratkotrajna omotica,
  utrujenost,
 • okorelost ali razbolelost prizadetega območja,
 • glavobol, ki je pokazatelj, če piješ dovolj tekočine,
 • žeja,
 • pogosto uriniranje ali defekacija,
 • potenje,
 • povečanje menstrualnega toka,
 • povečano izločanje sluzi,
 • izguba apetita,
 • simptomi prehlada ali gripe.
KORISTEN NASVET PO TERAPIJI

Dovoli si, da ta trenutek časa, ki si ga namenila zase v salonu še okrepiš.

Po terapiji se priporoča, da se ti ne mudi preveč in te prehitro ne odpelje na tekmo s časom in opravili.

Priporočljivo je pitje večkrat, a majhnih količin vode, da lahko telo samo očisti, in izloči kar je sposobno opraviti na naravni način.

ŠE NEKAJ ZANIMIVOSTI O BOWNOVI TERAPIJI

Tomas Bowen, pionir Bownove terapije, je verjel, da že z izvajanjem osnovnih terapevtskih posegov lahko pozitivno rešimo do 80 % miofascialnih problemov. Njegov pristop je temeljil na preprostih, a učinkovitih tehnikah, ki so bile usmerjene v obnovo naravnega ravnovesja telesa.

Bownovi gibi sprožijo soliton val, ki omogoča, da se strukture telesa vrnemo v prvotni anatomski položaj. Ta val se širi prostorsko omejeno, vendar brez izgube forme, frekvence in energije, podobno kot cunami valovi v naravi. Ker je voda najboljši medij za širjenje soliton valov, Bownovi gibi pomagajo telesu vrniti se v uravnotežen položaj, s čimer se očistijo nakopičeni toksini, travme in emocionalne blokade. Gre za nekakšen reset in restart telesa.

Bowen terapija je vse bolj pogosto priporočena za dojenčke in otroke zaradi svoje nežnosti in učinkovitosti. Strokovnjaki jo vse pogosteje priporočajo kot dopolnilno terapijo pri težavah, kot so kolike, nespečnost, prebavne težave in težave s hrbtenico. Starši se vse bolj zavedajo njenih blagodejnih učinkov in jo vse pogosteje vključujejo v skrb za zdravje svojih otrok.

NAROČI SE

Za naročilo me pokliči na telefonsko številko 031/601-725,
piši na email  matejaletnar@thea.si
ali izpolni obrazec:

MNENJA STRANK
V sredo po terapiji sem se počutila odlično. Sem tudi zelo dobro spala. V četrtek pa sem se z lahkoto lotila problemov in jih tudi uspešno rešila. Mislim, da mi je vaša terapija pomagala, da sem se malo umirila. Počutje odlično! Očitno je tudi pogovor naredil svoje. Bodite lepo.
Neža
55let
Živjo Mateja! Pa evo me, js sm ful. Sm ful fajne volje, tudi v službi smo se imeli luštno. Spala sm pa zelo dobr, k dojenček. Skratka, luštn dan tak pozitiven.
Vesna
29 let
Jutro, hvala lepa Mateja! Zbudila sem se končno naspana, po dolgem času, tako da super!
Jana
32 let
*Terapije, tretmaji, tehnike in metode, ki jih nudim fizično ali online v Thea salonu dobrega počutja ter so predstavljene na spletni strani www.matejaletnar.com, ne nadomeščajo strokovnih medicinskih uslug, uslug ​​psihiatra ali ​​dru​gih medicinskih strokovnjakov področja z licenco. Namen izkušenj in znanj na spletni strani, srečanjih ter delavnicah ni diagnosticiranje ali nadomestilo za medicinsko, psihološko ali kakršnokoli drugo zdravljenje ali terapijo ampak je namenjeno tvoji preventivi, pomoči in podpori do tvojega boljšega počutja in ravnovesja.